Business

Jag lämnar över den stora Eget företagsgruppen till…

 

Nu på fredag blir det dags för att tacka för mig som skaparen och admin av den stora Facebook-gruppen Eget företag – Tips, samarbeten, råd och frågor! Det är med blandade känslor som jag har valt att inte fortsätta driva denna fantastiska grupp och jag är så tacksam för allt den gett mig och främst vad jag har sett hur den hjälpt och inspirerat alla er medlemmar där!

När jag valde ut den person som jag tror kommer att kunna göra ett minst, om inte bättre, jobb än mig som admin, så var det enkelt;

Han var en av mina utvalda moderatorer och han har visat på professionalitet i sitt utförande, han svarar koncist och vänligt på frågor, uppmuntrar och informerar gruppen på ett trevligt sätt om någon råkat bryta någon regel.

 

Han är snabb på att granska inlägg och medlemmar. Han visar också på ett stort och äkta engagemang och när jag erbjöd honom denna plats så blev jag väldigt glad när han tackade ja.

 

Jag lämnar över den stora Eget företagsgruppen, som blir den nya admin, till Fredrik Dahlengren!

Nya admin: Fredrik Dahlengren


 

Nya admins frihet

Då jag har valt att nu framöver endast vara medlem i gruppen så får Fredrik all frihet att ändra i regler, ta bort/sätta upp nya, och driva den precis så som han själv vill och önskar.

Min enda önskan är att han skall driva vidare den på ett bra sätt och med fokus på att få er egenföretagare att använda denna grupp för att vidare kunna utvecklas och inspireras framåt i eran business!


Intervju med Fredrik

Här får ni ta del av Fredrik och hans tankar inför hans nya roll, och hur gruppen kommer att se ut!

 

– Hej Fredrik! Du är den nya admin och den person som skall ta över och driva vidare den stora Facebook-gruppen Eget företag – Tips, samarbeten, råd och frågor! Vad spännande!

Du har även varit en av de utvalda moderatorerna för denna grupp sedan en tid tillbaka av mig, Yasmin Casaca – gruppens grundare.

 

För dom som inte känner till vem du är – Berätta gärna kort om vem du är och vad du gör för något?

Jag heter Fredrik Dahlengren och har 24 års bakgrund inom tillverkande industri där jag har varit IT-tekniker, IT-ansvarig, webbdesigner, produktansvarig, produktionsplanerare, CAD-ritare och… ja, en hel del andra saker. Nu har jag drivit mitt eget företag under några år där jag främst sysslar med lasergravyr och laserskärning av skyltar i plast och trä, men det blir även lite IT-support till privatpersoner och företag, samt bemanning av andra företag vid behov.


Vad drivs du av när du stöter på motgångar och hinder i livet eller företagandet/jobbet?

För en tid sedan tog jag på mig uppgiften att stå utanför bistron på ett känt varuhus och genomföra en kundundersökning. Det krävdes dock att någon först köpte en viss vara i bistron, vilket väldigt få gjorde. Detta innebar två dagar av evig väntan. Jag utförde visserligen en uppgift, men känslan av att jag ”inte gjorde något” och inte heller kunde påverka situationen och sträva framåt, gjorde detta till det mest ostimulerande jag någonsin gjort…

Det kliade så i fingrarna att jag började tänka i banor som att hjälpa till i butikskassan eller hjälpa kunderna och förklara hur glassmaskinen fungerade med sina poletter och glassstrutar…

Jag har alltså ingen större lust att stå still och inget göra utan jag vill ha en uppgift att utföra där jag kan sträva framåt och känna att jag gör nytta.

Vid en motgång eller ett misslyckande så reagerar jag förmodligen som många andra, att först gräma mig över att det blev som det blev, men sen flyger den där framåtsträvaren i mig och börjar fundera på hur jag kan komma framåt. Det finns ju inget berg i hela världen som är så stort att det inte går att klättra över eller gå runt… det gäller bara att komma på ett sätt som är genomförbart.

Huvudsaken tror jag är att man inte funderar så mycket på hur det blev utan tar ett avstamp i att snabbt acceptera situationen och direkt ta ut en ny riktning för fortsättningen.

Ett av mina favoritcitat är ganska tänkvärt:
”Det är i motlut det går uppåt!”


Vad är din stora dröm och mål i livet, och varför?

Jag drömmer om att driva och leva på mitt eget företag. Jag har länge haft en dröm om att ha en webbutik där det plingar till i mejlen när det har kommit in en ny beställning. Det har jag nu under några år förverkligat i någon mån, även om det inte är riktigt ”färdigt” än. Å andra sidan blir väl sånt aldrig färdigt.

Anledningen till att jag vill driva eget är friheten det innebär, att kunna spendera min tid som jag vill och fatta egna beslut. Ser jag en möjlighet så kan jag attackera den direkt utan att be någon annan om lov. Sen innebär det förstås en helt annan ekonomisk situation än en anställningen som ger garanterad inkomst.

Arbetar man inte på att förverkliga sin egen dröm så arbetar man garanterat på att förverkliga någon annans dröm. I dagens stressade samhälle så tror jag fler borde byta jobb eller arbeta åt sig själva, och verkligen leva sin egen dröm för att få ett lugnare och mindre stressat liv.

Det är säkert någon som nu sitter och tänker att det minsann är stressigt och ingen dans på rosor att vara egenföretagare, men då kontrar jag med att säga att det beror precis på vad du gör det till. Det kanske är så att du i praktiken lever någon annans dröm, även om du är egenföretagare?

Kom ihåg att DU BESTÄMMER SJÄLV.


Vad fick dig att vilja driva eget och var det som du förväntade dig?

Jag har svårt att säga nej när någon ber om hjälp… och alldeles särskilt när jag tror att jag verkligen kan avhjälpa problemet. Felsökning för mig är som ett glas saft för en geting.

Främst var nog tanken med att starta enskild firma vid sidan om anställning ett sätt att ”freda mig” lite mot den svallvåg som förekom när folk från både höger och vänster ville ha hjälp med sina datorer som hade fått virus eller på annat sätt inte fungerade. Nu fick de ju betala och jag kunde ta betalt. Det fungerade delvis… en del försvann, en del fortsatte komma och en del tillkom bara för att jag hade firma.

Jag vet inte om det är som förväntat att driva eget, egentligen hade jag nog inte någon förväntan alls från början om hur det ”är”, för det var bara något som stod på agendan och skulle göras.


Vad fick dig att tacka ja till att ta över denna Facebook grupp när du blev erbjuden detta?

När jag ser andra som ställer frågor eller har funderingar om något och där jag känner att jag har något att tillföra, så har jag väldigt svårt för att låta bli att svara.

När du, Yasmin, erbjöd mig att få ta över gruppen så kändes det helt rätt eftersom du har byggt upp den efter ungefär samma tankesätt som jag har själv, dvs att den mer ska vara en plats för utveckling, ”kunskapsöverföring” mellan egenföretagare och ”kollegor” än att vara ytterligare en reklampelare där man bara jagar mer kunder och sälj.

Genom att bli gruppägare och admin hoppas jag kunna utveckla min hjälpsamma sida ännu mer, sen behöver det nödvändigtvis inte betyda att jag är den som hjälper – det finns just nu 10.000 medlemmar som sitter på grymt mycket kunskap som kan lyftas fram genom gruppen.


Vad är det bästa med gruppen tycker du?

Att det finns sååå många medlemmar med sååå mycket kunskap! Det är få frågor som rör egenföretagande (eller vad som helst egentligen) som förblir obesvarade.


Kommer gruppen fortfarande att fokusera på företagande och utveckling för alla som driver eget?

Självklart! Jag har ingen ambition att ändra på gruppens inriktning. Den ska även i fortsättningen vara av egenföretagare för egenföretagare.


Hur har du tänkt att vidareutveckla denna grupp – Kommer den att fortsätta likadant eller kommer det att bli några större förändringar som du redan nu tänkt på?

Till att börja med kommer den fortsätta likadant, men jag håller på att fundera på hur gruppen ska kunna hjälpa sig själv ännu mer med utveckling av sina egna medlemmars verksamhet.

 


Tack!

Tusen tack för dina svar Fredrik, och vi alla ser fram emot att ha dig som ny admin!

Om du också driver eget företag, eller har tankar på att starta eget, så hittar du denna fantastiska grupp på Facebook HÄR som heter Eget Företag – Tips, samarbeten, råd och frågor!

 

 

Med värme,
Yasmin Casaca

Grundare av Visio Business och Beyond The Limits
Business Coach och föreläsare
Admin för Fb-gruppen Eget Företag – Tips, samarbeten, råd och frågor! (i några dagar till)

2 thoughts on “Jag lämnar över den stora Eget företagsgruppen till…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *