BusinessIntervjuLifestyle

Hennes dröm blev sann! | Inspirerande historia med: Susanne Johansson

 

Hennes dröm blev sann!

 

För 6 år sedan började Susanne Johansson blogga om sin hobby och hade över 300 läsare per dag på sin pysselblogg. En dag tvingades hon avsluta sin trygga tillsvidareanställning, och det var början för henne att ta steget till att våga uppfylla sin dröm genom att starta upp eget företag och leva på sin hobby.

Susanne driver idag företaget PysselQvinnan där hon designar och tillverkar miljöpysselmaterial, har skapande barnkalas och leder så kallade skaparparty för vuxna samt driver en pysselbutik online.


 

Susanne Johansson

Ålder: 51
Gör:
Driver företaget PysselQvinnan och jobbar vid sidan om med två timanställningar inom förskola och äldreboende.

Hemsida: Pysselqvinnan.se


 

Läs hennes egen historia:

Min hobby att skapa genom att experimentera med olika material har varit min hobby sedan jag var lite. Allt eftersom åren har gått har denna hobby utvecklas.

För 6 år sedan började jag blogga om min hobby och dela med mig av allt som jag tillverkade till mina läsare. Jag hade en välbesökt pysselblogg med ca 300 läsare per dag. Jag var med i flera utmaningar och kom i kontakt med andra som också höll på med återbruk.

Dessa år som bloggare och med att hitta nya idéer och testa nya tekniker och material gav mig mycket kunskap och det gjorde att jag vågade testa allt som kom över mig. Inget var omöjligt!

Allt eftersom åren gick som bloggare började jag fundera om det gick att uppfylla min dröm att kunna få betalt för min kreativitet. Funderingarna var att starta en hobbyverksamhet. Men jag vågade inte och hade ingen kunskap hur jag skulle komma igång.

Men så hamnade jag i en situation i livet, där jag var tvungen att avsluta min trygga tillsvidare anställning. Ett nytt vägskäl i livet, Det var mitt livs chans att kunna uppfylla min dröm.

 

En granne till mig inspirerade mig och gav mig verktygen hur jag skulle starta. Jag var och pratade flera gånger med nyföretagarcentrum i min kommun. Jag fick rådet att satsa på ett en enskild firma i stället för en hobbyverksamhet.

 

En granne till mig inspirerade mig och gav mig verktygen hur jag skulle starta. Jag var och pratade flera gånger med nyföretagarcentrum i min kommun. Jag fick rådet att satsa på ett en enskild firma i stället för en hobbyverksamhet.

Innan jag hade skickat in ansökan hos skattemyndigheterna lyckades jag av en slump få kontakt med en annan kvinna som var företagare som erbjöd mig ett förmånligt pris på en hemsida.

Vi träffades och jag nappade direkt. Hon gav mig en hemsida som jag satte min prägel på med egna val av färger och utseende. Men hon var som en manager för mig.

Jag fick mängder av tips och idéer och hon lyfte mig att våga trycka på knappen till ansökan att starta eget. Under denna tid fick jag också kontakt med nätverket Qoola Qvinnor. Detta gav mig också mycket drivkraft.

Den 15 februari 2015 jublade jag när jag öppnade kuvertet med svaret från min ansökan. Det kändes så overkligt att jag nu var egenföretagare. Mitt företag PysselQvinnan var registrerat som enskild firma med moms.

En väninna, Veronica, som hjälpte mig med hemsidan och att komma igång fick mig att tro på att jag skulle fixa detta. Att det däremot skulle vara så svårt att få kunder och nå ut hade jag inte fått reda på och tur var väl det för då hade jag aldrig startat.

Nu efter 2 år vet jag att det troligen kommer ta några år till innan jag kan ta ut lön i mitt företag. Men jag är beredd att kämpa, envis som jag är så har jag intalat mig att det skall gå.

 

Det är först nu jag känner att jag har hittat mitt varumärke och hur jag vill utveckla det vidare.

 

Samtidigt så ser jag en fördel att det inte går för snabbt det är mycket att lära sig. Företaget utvecklas, byggs upp, formas under denna tid. 

Även om det har varit fler utgifter en inkomster under dessa år så har företaget utvecklats och jag själv har utvecklas otroligt mycket. Det är först nu jag känner att jag har hittat mitt varumärke och hur jag vill utveckla det vidare.


 

Visio Business frågar Susanne:

 

 1. Vad fick dig att våga ta chansen att starta eget?

  Jag blev utköpt från min arbetsplats med 6 månads lön på kontot. Detta var en grundtrygghet ekonomiskt för att kunna starta i gång företaget. Tillsammans med den ekonomiska tryggheten några månader framåt och de personer som jag träffade under denna tid.
  Min granne som var nyföretagare och en ny vän Veronica som jag kom i kontakt med av ett inlägg på FB som en vän delade. Veronica hjälpte mig med ett bra erbjudande av min hemsida.

  Vi träffades flera gånger innan jag tryckte på knappen och hon hade många tips och råd och hon drev mig framåt i början. Jag kände det som hon var som min manager. Hon fick mig även att upptäcka nätverket Qoola Qvinnor.


 2. Vad är det bästa med att driva eget företag?

  Att få bestämma allt själv. Vad företaget behöver satsa på som utbildning, inköpta varor och tjänster med mera. Att lägga upp arbetet i företaget efter vad det passar mig. Att bestämma arbetstiderna själv. Det finns ingen som skall godkänna det jag vill göra.
   


 3. Vad motiverar dig att fortsätta driva eget företag när du stöter på motgångar?

  Jag har bestämt mig för att lyckas! Det kommer troligen ta några år tills jag är på topp. Men det är bara att kämpa på prova olika vägar och ha kul!
  Att nätverka när motgångarna kommer löser ofta upp problemen och jag hittar nya vägar som jag inte tidigare såg. Att se andra små företagare komma vidare i sin karriär gör att jag ser möjligheter att det även kommer att fungera för mig en dag.

   


 4. Vilken är din största drivkraft och på vilket sätt använder du den i företagandet?

  Min envishet, kreativitet, målmedvetenhet, nyfikenhet och mina idéer som ständigt hoppar upp från ingenstans. Det kan vara idéer om en ny produkt, aktivitet, ny tjänst.
  Med målmedvetenheten pushar jag mig själv framåt och sätter upp riktlinjer med nedskrivna listor vad som behövs göra varje vecka, vad som måste vara färdigt till ett vist datum. Gör reflektioner och grovplaneringar med nedskrivna listor. Kreativiteten sitter i mina fingrar och tillsammans med alla nya idéer experimenterar jag ihop en mall som går att utveckla eller göra fler av.

  Envisheten ger mig tålamod och att aldrig ge upp. Nyfikenheten gör att prövar de mesta som andra företagare tipsar om t.ex. nya social medier, filma och göra live sändningar.

   


 5. På vilket sätt har ditt liv i allmänhet förändrats sedan du tog chansen och vågade bli egenföretagare?

  Mitt självförtroende har växt massor. Jag känner mig värdefull och är stolt över mig själv och det jag har byggt upp. Jag känner mig fri! Jag gör det jag vill!
  Även om jag måste jobba vid sidan om så jobbar jag på helt andra villkor idag. Mina två timanställningar som vikarie är bara inkomstkällor för att kunna ha råd att driva mitt företag och att må bra. Dem jobben är efter mina villkor.

  Min inställning är inte att hjälpa och ställa upp när dem behöver hjälp, utan det är dem som är glada att jag kommer och jobbar när jag kan och är tillgänglig.

  Mitt företag kommer i första hand. Jag mår så bra att kunna styra mitt eget liv. Och framför allt att min hobby har växt till något ännu större höjder. Min hobby har blivit mitt arbete!

   


 

Tack Susanne för att du delade med dig av din historia!

 

Har du också en inspirerande historia som du vill dela med dig av?
Skriv då ett mail till yasmin@visiobusiness.se med ditt namn, din ålder, vad du jobbar med samt din historia. Vi återkommer till dig inom kort.[:]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *